Informatie over
"Wij vinden een persoonlijke advisering erg belangrijk, vandaar dat we u willen vragen om uw bezoek aan onze showroom vooraf telefonisch te melden. Zo weet u zeker dat u op een deskundig advies kunt rekenen."
Schuim
Wij werken met 3 soorten schuim, te weten:
- Koudschuim
- Visco elastisch schuim ( traagschuim )
- Gel schuim
Om te kijken welk van deze soorten het meest geschikt is voor uw situatie is het goed om de verschillende eigenschappen van deze 3 soorten te vergelijken.
Voor alle 3 de soorten schuim waar wij mee werken gelden onderstaande zaken:
Het soortelijk gewicht ( SG ).
- Dit soortelijk gewicht is niets anders dan het gewicht van het polyether per m3.
- Dus een blok polyether met een afmeting van 1 x 1 x 1 meter (1m3) en een soortelijk gewicht van 30 heeft een gewicht van 30 kilo.
- De kwaliteit ( levensduur ) wordt dus sterk bepaald door het soortelijk gewicht. Je kunt over het algemeen stellen: Hoe hoger het soortelijk gewicht, hoe langer de veerkracht ( hardheid ) van het schuim blijft zoals het moment dat het nieuw was.
De hardheid.
- De hardheid van schuim is een getal dat de veerkracht van het schuim weergeeft. Dit getal ligt meestal tussen de 90 en 220.
- Bij deze waarde geldt dat hoe hoger het getal des te harder het schuim. Een koudschuim kwaliteit met een hardheid van 190 is een behoorlijk stevige koudschuim, die veel gebruikt wordt als zitkwaliteit. Een hardheid van 120 is een soepel schuim dat goed gebruikt kan worden als de zachte toplaag in een matras.
De grondstoffen.
- Van belang voor de kwaliteit is uiteraard ook de gebruikte grondstoffen. Over het algemeen kunnen we stellen dat de gebruikte grondstoffen in europa aan hoge kwaliteitseisen voldoen.
- Er komen echter ook wel eens partijen op de markt die van dubieuze kwaliteit is. Wij zorgen er dus voor dat wij ons schuim inkopen bij een betrouwbare fabrikant die uitsluitend kwalitatief hoogwaardige grondstoffen gebruikt.
Bij Nasa matrassen vaak wordt een bovenlaag van 4 tot 8 cm dik nasa schuim gebruikt om op een matras van 10 dik koudschuim te lijmen om zo een comfortabele matras te creëren. Naast NASA schuim wordt ook vaak verwezen naar visco elastisch schuim met de merknaam tempur.
Zitschuim is schuim dat in de zitkussens van caravankussens wordt gebruikt. Bij dit zitschuim voor tourcaravans sluit je meestal een compromis omdat je er niet alleen op moet kunnen zitten ( dat moet dus stevig zijn ), maar je moet er ook goed op kunnen liggen ( dat moet liefst een beetje comfortabel zijn ). Meestal wordt, vanwege de prijs, voor de zitkussens polyether gebruikt. Een betere en duurzamere oplossing is het gebruik van een stevige koudschuim. Dat is door 2 oorzaken wat duurder, ten eerste door de hogere kostprijs van koudschuim en in de tweede plaats omdat het sterk is aan te raden om dan 12 cm dikte te gebruiken i.p.v. de gebruikelijke 10 cm die veelal bij polyether wordt gebruikt. De prijs van schuim wordt altijd bepaald door het volume en 12 cm dik koudschuim is toch 20% meer in volume als 10 cm dik schuim en daardoor is de prijs van 12 cm ook 20% hoger als die van 10 cm dik.
Bij mensen die hoge eisen stellen aan het zit- en slaapcomfort, kunnen we een combinatie maken van een onderlaag van ±8 cm zeer stevig koudschuim en daar bovenop een laag van ±4 cm soepel koudschuim. De bovenlaag geeft u dan een heerlijk comfortabel gevoel terwijl de onderlaag dik en stevig genoeg is om het totale kussen stevig genoeg te maken.
Rugschuim is schuim dat in de rugkussens van de caravankussens is verwerkt. Dit schuim moet meer comfort geven omdat je er met veel minder gewicht op drukt als op het zitschuim. Het is dus wat zachter als het zitschuim. Door de lagere (gewichts)belasting slijt het ook veel minder snel, en hoeft in veel gevallen pas jaren later te worden vervangen als zitschuim.
Voor rugschuim wordt dan ook door ons meestal een zachtere kwaliteit koudschuim gebruikt. Wij hebben zeer goede ervaring met een soepele kwaliteit koudschuim.